De senior High school - Reisverslag uit Winneba, Ghana van St Ignatiusgymnasium - WaarBenJij.nu De senior High school - Reisverslag uit Winneba, Ghana van St Ignatiusgymnasium - WaarBenJij.nu

De senior High school

Door: Boris

Blijf op de hoogte en volg St Ignatiusgymnasium

16 Mei 2013 | Ghana, Winneba

Na het zonnen en uitrusten op het resort en de bijna dood ervaring met de krokodillen van gister, was het vanzelfsprekend dat we vandaag om kwart over zes moesten opstaan. Het was namelijk tijd om de middelbare school te bezoeken. Het plan was dat we naar een grote school zouden gaan waar we allemaal een Ghanese leerling toegewezen zouden krijgen en vervolgens zou iedereen in een aparte klas de dag door brengen. Helaas ging dit plan niet door, omdat de school waar we heen wilden vakantie had. Onze begeleiders hadden dit, oplettend als ze zijn, op tijd opgemerkt en een bezoek aan een kostschool voor ons geregeld. Toen we vanochtend met de taxi (onze chauffeurs hebben twee dagen vrij) naar de kostschool gingen was het afwachten wat we tegen zouden komen. Aangekomen werden we na enig overleg met de schoolleiding in groepjes van vijf in zeer kleine klassen gezet. Dit kwam volgens de schoolleiding doordat we in de eerste week na de vakantie kwamen. De eerste week is namelijk de inloopweek van de leerlingen, dan komen de leerlingen vanuit het hele land weer de school binnen gedruppeld. Ik heb een biologie- en een wiskundeles bijgewoond. Twee dingen vielen me in het bijzonder op: ten eerste het niveau en ten tweede de methode van de lessen. Ten eerste was het niveau van de wiskundeles hetzelfde als de Nederlandse basisschool groep 8. We hebben namelijk in een les van 90 minuten het principe van ‘procenten’ uitgelegd gekregen. Ten tweede werd de les gegeven op een manier die we niet meer terug zien in Nederland, met een bord en een krijtje. Ook werd de les gegeven op een tempo waarbij ruim de helft van de ignatiusleerlingen na 5 minuten zou zijn afgehaakt (heel langzaam dus). Na onze ervaring in de klas hebben we in een nabij gelegen lodge de Afrikaanse versie van Mac Donalds bezocht. En nadat we een portie friet, een hamburger en een cola in onze maag hadden gingen we weer terug naar de kostschool om een rondleiding door het gebouw te krijgen. Eenmaal in de slaapzaal van de jongens kregen we alle voordelen van een kostschool drie keer uitgelegd. Nadat we een half uur later duizelig en zeiknat van het zweet het ongelooflijk hete slaap vertrek uitkwamen, was het tijd om terug naar de Lagoon Lodge te gaan. Deze reis ging gepaard met een extra ervaring, we moesten namelijk zelf een taxi pakken. Eenmaal aangekomen kwamen we tot de aangename verassing dat een taxireis voor vier personen slechts vijf Cedis kostte (twee euro). Hier hebben we de sportmiddag voor op het weeshuis en onze les op basisschool voorbereid, maar hier gaan jullie vast in komende blogs veel meer over horen. We hebben de rest van de middag vrij gekregen en lezend/zwemmend door gebracht.
Groeten uit Ghana,
Boris Rowaan

• 16 Mei 2013 - 23:02

Geena, Jacqueline En Klaas:

Ha Boris,

Wat een leuk verslag.
    Het verslag over bijna dood ervaring met krokodillen staat helaas niet op het blog. Wat is er gebeurd?
    Zijn er ook foto's?

Liefs van Geena Jacqueline en Klaas

• 17 Mei 2013 - 08:41

Rianne En Jules Beaumont :

Hey Sophie en alle anderen,

Alweer zo'n leuk verslag.
    Wat maken jullie een hoop (en heftige) dingen mee!!
    Jammer dat de middelbare school vakantie had, maar leerzaam denk ik om te zien wat een geluksvogels jullie zijn om op het Ig te zitten.
    Ik begrijp dat het nog steeds erg warm is. Hopelijk is iedereen nog of weer gezond.
    Nog even genieten van de laatste dagen.
    Wij blijven jullie volgen.

Veel groeten en een kus voor Sophie.

Jules en Rianne

• 17 Mei 2013 - 15:27

Badr:

kk op ik haat jullie allemaal

• 17 Mei 2013 - 17:13

Yvonne Dols:

Hallo Sophie en alle anderen,

Nu pas even tijd gehad om jullie verhalen te lezen. Tsjonge wat een levenservaring zeg.
    Geniet nog van jullie laatste dagen en weer veilig thuis komen hoor.

Liefs van ons allen uit Culemborg
    Jos Yvonne Daan, Luuk en dikke knuffel van Roos!!

• 20 Mei 2013 - 22:47

Henk Gijselhart:

Hallo Boris.

Ik heb pas wat verlaat jullie reis blog van Ghana kunnen ontdekken

Een heel mooi verhaal Boris over het bezoek aan de high school evenals trouwens all andere verhalen van je klasgenoten. Iedereen heeft nog een frisse blik en uit alle verhalen spreekt een greting enthousiasme Dat werkt heel aanstekelijk op de bezoeken die jullie afleggen.

Ik vraag me af hoe jullie bezoek zou zijn verlopen hier in Ethiopia of in Djibouti waar ik nu ben. De temperatuur is hier nu zelfs wat hoger dan Ghana ( 40 graden over dag ) .

Tot Ziens

Henk